Kanta-Hämeen kaunottaria


Ruusujen tuoksu leijailee ilmassa. Viherköynnösten katveesta löytyy istuskelupaikka, johon voi levähtää hetkeksi suojaan paahtavalta helteeltä. Uimalammen partaalla sudenkorento kiertää kehää ja pysähtyy ihmettelemään satunnaista vierailijaa. Pikkuinen peikko soittaa huuliharppua pensaan juurella ja isäntäväki tarjoilee kvittenimehua omenapuun katveessa.

Tällainen rauhan ja kauneuden tyyssija vaatii myös varmasti paljon työtä. Reilun 25 vuoden aikana muotoutunut kotiparatiisi on Mikkolan pariskunnan työn ja haaveilun tulos. Harmonisesti toteutunut kokonaisuus on kenen tahansa puutarhaharrastajan unelma.

Herra Mikkola on omistautunut enimmäkseen puiden ja pensaiden hoitoon ja rouva taas on perehtynyt perennojen hoivaamiseen. Sirpa Mikkolan sadunomaisia keraamisia töitä on sijoiteltu puutarhan pieniin koloihin ja lampien rantaan, jopa veteen. Myös puiset veistokset koristavat metsäpolkuja ja kannonnokkia. Saviesineet valmistuvat omassa Vanha sauna -savipajassa talon kellarissa.

Hämeenlinnan pohjoispuolella Hattulassa sijaitsevaan Sirpa ja Juhani Mikkolan inspiroivaan puutarhaan pääsi tutustumaan Nousiaisten Maa- ja kotitalousnaisten heinäkuisella puutarharetkellä. Retken järjestäjä Tuija Rytsälä oli ilmeisesti löytänyt tämän ihanuuden Avoimien Puutarhojen –tapahtuman kautta, jolloin mukaan ilmoittautuneet kotipuutarhat ympäri Suomen olivat avoinna yleisölle.

Aurinkoinen sää suosi meitä puutarharetkeilijöitä ja saimme nauttia hämäläisen kotipuutarhan kukkien väriloistosta ja taianomaisesta tunnelmasta täysin rinnoin. Kaunottaret jäivät mieleen ja antoivat sysäyksen kohentaa omaakin pihaa muutamalla uudella ruusulla ja hortensialla. Ehkäpä jonain päivänä nekin hehkuvat yhtä vehreästi ja ylväästi…

Teksti ja kuvat: Tiltu Nurminen

Lisää puutarhakuvia Artisokan facebook-sivuilla!

Lue myös: Ikkunankorjauksen ABC TS-Koti-blogistani!

Katso myös: Sirpa Mikkolan kuvagalleria ja Koukussa saveen -blogi.