Fortuna-kortteli onnenpotkun tarpeessa 


Kesäisenä aurinkoisena päivänä ajauduin vähän sattumalta kurkistamaan Turun keskustan Fortuna-korttelin sisäpihoihin. Mitä kuuluu hankkeelle, jossa oli havaittavissa positiivistä säpinää jokin aika sitten?

Apteekkimuseon sisäpihan Cafe Qwensel oli ainakin toiminnassa ja kahvittelijoiden suosiossa entiseen malliin ja sen kyljestä löytyi Sylvi Salosen monipuolinen käsityöliike sekä Turku Design Now -yritysryhmän piristävä designpuoti.

Kiinteästi Aurajokirantaan yhteydessä oleva kortteli on hyvä käyntikohde satunnaiselle kulkijalle – kaikkea ei näe kerralla ja talojen kulmista pitää puikkelehtia viihtyisille ja suojaisille sisäpihoille.

Se on myös sopivasti matkan varrella vaikkapa Kauppahalliin tai Hansa-korttelin ostoskeskukseen kulkiessa. Sijainti, miljöön tunnelma ja houkuttelevuus ovat ykkösluokkaa, mutta vilinä ja vilske puuttuu vielä.

KAHDEKSAN TURKULAISEN YRITYKSEN RYHMÄ ”TURKU DESIGN NOW!” PITÄÄ DESIGN-PUTIIKKIA FORTUNA-KORTTELISSA JO TOISTA KESÄÄ.

Missä viipyy Fortuna-korttelin toteutus, onko kiinnostavan keskustakorttelin kehitys pysähtynyt paikoilleen? Kaksi vuotta sitten esiteltiin suunnitelmat, joiden myötä vajaakäytöllä seisovista rakennuksista oli tarkoitus tehdä liike- ja galleriatiloja mm. design-, käsityö- ja taideteollisen alan yrityksille.

Mikäli suunnitelmat olisivat toteutuneet silloisen aikataulun mukaisesti, nyt kortteli olisi jo vilkkaassa käytössä. Ilmeisesti kiinnostuneita vuokralaisiakin oli olemassa huomattavan paljon.

KUI DESIGNIN REBEKKA KETOLA JA PUTIIKIN MYYJÄ EMMA KAIVOLA KERTOIVAT TURKU DESIGN NOW -YHTEISÖN TAPAHTUMISTA ASUNTOMESSUILLA, KOTKAN MERIPÄIVILLÄ JA GANGUT-REGATASSA.

Vuosi sitten Turun Yliopisto järjesti Kaupunkitutkimuksenpäivät, joissa puhujavieraana oli professori Ann Markusen Minnesotan yliopistosta. Hän kertoi innoissaan ajatuksiaan luovasta paikantekemisestä (creative placemaking). Tietty kortteli voi saada lisäpotkua kulttuurin, taiteen ja liike-elämän yhdistämisestä.

Kahvilat ja ravintolat sopivat luontevasti jokirantaan ja tulevat luultavasti toimeen omillaan, mutta pitäisikö edullisia tiloja etsiviä taiteilijoita ja designereita houkutella paikkaan tiloilla, joissa ei olisi taloudellisia tuottavuusvaatimuksia?

Valmista konseptia tämän tyyppisestä kaupungin kehittämisestä ei ehkä ole, mutta pitkällä tähtäimellä koko korttelin arvo nousisi vilkkaan toiminnan myötä. Yhteistyöhön mukaan pitäisi saada sekä kaupunki ja yksityiset yrittäjät että toisaalta liikevoittoa tuottamattomat yhteisölliset hankkeet.

Fortuna voisi tuoda yhteen erilaiset tahot sekä inspiroimaan muita että inspiroitumaan toinen toisistaan. Tarvitaan ehkä ripaus onnea sekä uutta innostusta, niin kortteli saadaan valmiiksi ja uudeksi vetonaulaksi kaupungin keskustaan.

Kuvat ja teksti: Tiltu Nurminen

Fortuna-kortteli facebookissa.

Fortuna-korttelissa  Design- ja käsityömyyjäiset, TS Koti, 17.7.2014.

Fortuna on kesällä koko kaupungin kortteli, Aamuset 11.6.2014.

Fortuna-korttelin kokonaissuunnittelusta luonnoksia ovat tehneet mm. arkkitehtitoimistot Ark’Aboa ja Sabelström.

Lue myös Vanhan talon tarinoita -blogin artikkeli Ruusujen aika!