Mustavalkoinen maailma


Alkukesästä vierailin Kadriorgin palatsin puistossa, jossa kukkivat hevoskastanjat ja tulppaanit. Alueella saattoi viettää päivää puiston eri osissa kuljeskellen ja joutsenlammikon mustia joutsenia ihaillen tai palatsin taidemuseon aarteita katsellen.

Hieman Tallinnan ydinkeskustan ulkopuolella, meren äärellä, sijaitseva puisto esittelee loistokasta barokkiaikakauden arkkitehtuuria – joskin puiston reunalta löytyy myös suomalaisarkkitehtien suunnittelema nykytaiteen museo Kumu.

Kadriorgin palatsin rakennutti tsaari Pietari Suuri 1700-luvun alkupuolella. Palatsi sai nimensä keisarinna Katariinan mukaan. Eestin kielellä Kadriorg merkitsee Kadrin eli Katariinan laaksoa. Rakennuksen suunnitteli italialainen arkkitehti Niccolo Michetti tsaarin kesälinnaksi.

Palatsin naapurissa sijaitsee Viron presidentin linna, joten alue muodostaa hallinnollisen vyöhykkeen edelleenkin. Aiemmin, kun varsinainen presidentinlinna oli vasta rakenteilla, oli presidentin virka-asunto sijoitettuna palatsin tiloihin.

Palatsi toimii ulkomaisen taiteen museona. Kokoelmat koostuvat tuhansista 1500-1900 –lukujen teoksista. Museon pysyvä näyttely esittelee lähinnä länsieurooppalaista ja venäläistä maalaustaidetta, grafiikkaa, veistoksia ja taide-esineitä. Tällä hetkellä erityisnäyttelyssä esitellään balttialais-saksalaisen Eveline von Maydellin mustavalkoista siluettitaidetta.

Vuonna 1890 Teheranissa syntynyt paronitar valitsi elegantin varjokuvatekniikan taiteellisen työnsä ilmaisukeinoksi. Hänen pikkutarkoissa, taitavasti saksilla leikatuissa kuvissaan esitellään aateliston idyllistä elämää sotien välisenä aikana.

Näyttely esittelee harvinaislaatuisen kokoelman, jonka taiteilija joutui jättämään taakseen toisen maailmansodan pyörteissä tultuaan kutsutuksi Yhdysvaltoihin pois sodan jaloista. Työt jäivät Viron kansallisarkiston säilytettäväksi. Nykyajan ihminen ei voi kuin hämmästellä sitä tarkkuutta ja taitoa, jolla työt on toteutettu. Kokoelma on varsin laaja ja monipuolinen aihevalinnoiltaan.

Eveline von Maydellin elämään kuuluivat epäilemättä sekä jousisoittimilla että pianolla soitettu musiikki, kuten myös kamarimusiikki ja oopperaesitykset. Taiteilija on kuvannut töissään sekä musiikin kuuluisuuksia kuin myös lapsia soittimien äärellä rokokoo-puvuissaan 1800-luvun loppupuolelta.

Linnassa järjestetään myös nykyään konsertteja. Musiikin esittäminen linnassa kuuluu tietysti perinteisiin. Kuuluihan musisointi myös 1700-luvun hovielämän arkeen tsaarin aikana.

 

Kadriorgin palatsi puistoineen on yleisölle auki touko-syyskuussa torstaista sunnuntaihin klo 10-17 ja keskiviikkoisin iltakahdeksaan asti. Maydellin näyttely on esillä 7. syyskuuta asti.

Ajomatka Tallinnan keskustasta Kadriorgiin kestää kymmenisen minuuttia. Monet Piritan ja Lasnamäen suuntaan ajavat bussit pysähtyvät myös Kadriorgissa. Parhaiten Tallinnan pohjoisosassa sijaitsevalle alueelle pääsee raitiovaunuilla 1 ja 3, joiden päätepysäkki on Kadriorg.

Kuvat ja teksti: Tiltu Nurminen

Lisää kuvia Artisokan fb-sivuilla.

Lue myös TS-koti blogini artikkeli Kahvilla kotiseutumuseossa!