tiltu-nurminen-c

Taidenäyttely: Sininen uni


Sininen uni, Lemun lähikirjastossa 8.1.–3.2. 2018

sininen uni

AVAJAISISSA ÄÄNIHOITAJA TATU SAARIKKO, TAITEILIJA TILTU NURMINEN, RUNOILIJA SATU HAAPALA JA TAITEILIJA VEERA RUOHOMÄKI

Pidän tammikuun ajan yhteistä näyttelyä taitelija Veera Ruohomäen ja runoilija Satu Haapalan kanssa. Kerron tässä ajatuksia omista näyttelytöistäni.

Tässä näyttelyssä oma teemani on kertoa viestejä alitajunnalta akvarellimaalausten ja kalligrafian kautta. 

Kalligrafia ja piiloviestit taiteessani sai alkunsa hauskasta leikistä, jonka aloitti pieni serkkuni 20 vuotta sitten. Hän laittoi tyynyni alle viestilappuja, joissa luki jotain epäselvää, joka ei ollut tarkoitettukaan ymmärrettäväksi. Vastasin hänelle samalla tavoin. Nyttemmin käsittelen taiteessa tunteita ja tapahtumia, joita kertoo järjen sijasta sydän. Parhaiten sydämen ääntä kuulee yrittämättä – antaen sen vapaasti kertoa omaa tarinaansa tiedostamattoman mielen kautta.

tiltu-nurminen

KAUNIIDEN AJATUSTEN VIRTA

Mitkä ovat sinun lempisanojasi?

Sanoissa on energiaa. Sanoilla on valtaa. Niitä voi käyttää joko hyvään tai pahaan oman valinnan mukaisesti. Kaikki sanat ja merkitykset jäävät elämään mielessämme, olivat ne sitten puhuttuja tai kirjoitettuja. Kauniit sanat kannustavat, herättävät tunteita, luovat ikimuistoisia hetkiä. Synkät sanat taas voivat jäävät kaikumaan mieleen pitkäksikin aikaa.

On meidän oma valintamme kumpaa energiaa haluamme tuoda maailmaan omilla sanoillamme ja kuinka ne tuomme esille – onko äänensävy tai lauseen vire kevyt, luotettava tai inspiroiva?

tiltu nurminen-3

POSTIA ALITAJUNNALTA

Viestien tunnelma vaikuttaa tulkintaan

Voimme tavoitella tiettyä tunnelmaa, jonka sanallinen viesti tuo kyseiseen hetkeen. Pohdimme kenties tarkemmin keille sanoma on kohdistettu. Mietimme, osaammeko luoda runollisia ilmaisuja vai tarvitaanko vakuuttavia ja rauhoittavia lausahduksia?

Tarina tai runo kulkee omaa polkuaan. Vastaanottajasta riippuu miten hän sen tulkitsee. Omissa akvarellimaalauksissani tuon esille sanojen roolia ihmisten kohtaamisissa. Viestit voivat olla suunnattuja vain niille, jotka ymmärtävät samaa kieltä – tai niillä voi olla universaali merkitys.

tiltu nurminen-1

UNIMATKAAJAN TIEKARTTA

Tarinoiden kerrontaa

Omissa kuvissani sanat eivät ole mitään ymmärrettävää kieltä vaan kertovat ennemminkin monimuotoisten viestien merkityksestä ja tunnelmasta. On tärkeää jakaa toiselle ihmiselle omia ajatuksiaan ja tunteitaan. On kulttuurille olennaista kertoa myös tarinoita ja merkitä muistiin omaa ja yhteistä historiaa ja kokemuksia.

Runot ovat hienostunut muoto viestille, joka halutaan nostaa arjen yläpuolelle ja jakaa toisille siten, että jokainen voi tulkita sanoja omaan kokemuspohjaansa perustuen.

tiltu nurminen a

ALITAJUNNAN KERTOMA TARINA

Syviä tunteita mielen syvyyksistä

Kuvissani kalligrafiatekstillä annetaan tilaa niille tarinoille, joita kumpuaa alitajunnasta tai unista ja joille ei aina ole selkeää selitystä tai joita ei suoranaisesti pysty ymmärtämään. Silti niissä on jotain tuttua ja yhteistä. Tunnelmat kertovat kaipauksesta, rakkauskirjeistä, ajatusten virrasta tai oikean polun löytämisestä elämässä.

tiltu nurminen b

KIRJE MUISTOJEN RAKASTETULLE

Postia alitajunnalta

Unien viestit voivat olla sumuisia, sellaisia joihin on vaikea tarttua. Mutta jos kiehtovan unen päästä saa kiinni, pystyy kenties kerimään sen kokonaan auki ja muistamaan koko tarinan. Toisinaan unen mukana voi tulla selkeä oivallus, ratkaisu johonkin ongelmaan tai selvä näkemys siitä miten elämässä seuraavaksi tulee edetä.

Usein aamulla herätessä jokin asia on mielessä ratkennut – juuri silloin kun alitajunnan on antanut tehdä omaa työtään rauhassa, yrittämättä liikaa vaikuttaa lopputulokseen. Vastaus omaan kysymykseen tulee kuin posti oven postiluukusta – viesteinä, sanoina ja kuvina, omia aikojaan.

- Tiltu Nurminen

Arkkitehtitoimisto Creative Turku

Ota yhteyttä:

Akvarellimaalausten hinta: 249 € (ilman kehyksiä 139 €), kuvan koko   34*34 cm, kehysten kanssa 56*56 cm.

tiltu(at)artisokka.fi

Arkkitehtuuri- ja taideblogi Facebookissa: Artisokka

Akvarelleja Instagramissa: tiltunurminen