San Franciscon viktoriaaniset talot


Sain yllättäen kutsun sukulaisvierailulle San Franciscoon syyskuussa ja tartuin mahdollisuuteen matkata maapallon toiselle puolelle uusia näkökulmia ja inspiraatiota hakemaan. Kaupunki on viehättävä kukkuloineen, merimaisemineen ja puistoineen.

Kaupungin itäpuolella avautuu merenlahti, jonka toisella puolella siintää Oakland ja sen taustalla jyhkeä vuoristo, joka usein on kevyen usvan pehmentämä ääriviivoiltaan. Länsipuolella avautuu Tyyni valtameri ja sen mukanaan tuoma sumu. Pohjoisen puolen viininviljelysalueille ja viehättäviin pikkukaupunkeihin pääsee Golden Gate -siltaa pitkin.

Katumaisema on yllättävän pienimuotoista ja viihtyisää, monessa kohdin vain kolme tai nelikerroksista. Katujen varsilla on paljon puita ja katunäkymät ovat vaihtelevia yli neljänkymmenen kukkulan ansiosta.

Kaupungin keskustan alueella on valtavia puistoja, kuten Presidio ja Golden Gate Park, joissa on hienot ulkoilu- ja virkistysmahdollisuudet. Samoin merenrannan äärellä on hauska käyskennellä ja katsella Marinan tai Fisherman’s Wharfin alueen purjeveneitä, pelikaaniparvia, taidegallerioita, pikkuravintoloita ja ihmisvilskettä lukuisilla laitureilla.

Kun arkkitehdin työni on monessa kohdin nykyään keskittynyt puurakentamiseen, tuli matkallakin kiinnitettyä huomiota erityisesti yli sata vuotta vanhoihin puurakenteisiin, viktoriaanisiin kaupunkitaloihin. Ne on rakennettu pääasiassa 1800-luvun loppupuoliskolla ja niiden koristeellisesta tyylistä tuli mieleen esim. Turun Ruissalon tai Hangon huvilat, joissa yksityiskohtia ja koristeita on myös paljon, mutta hieman eri tyylillä toteutettuna.

Viktoriaanisten talojen ikkunat ovat kapeita ja korkeita. Sisäänkäyntejä ja ikkunoita on korostettu koristeellisilla pilareilla ja pilastereilla ja antiikin ajan koristeaiheita löytyy pylväiden lisäksi räystäiden ja ikkunalautojen tuennoista. Seinät on verhoiltu usein vaakasuuntaisella puupaneelilla ja usein koristeltu jopa limittäin ladotuilla paanuilla tai niitä mukaellen koristeellisella laudoituksella.

Viktoriaaniset talot-2

Nämä talot olivat vieri vieressä, joko kiinni toisissaan tai puolen metrin tai parin metrin välein rakennettuina. Katujulkisivu oli kapea ja varsinainen talo pitkänomainen muodoltaan. Katutasossa oli usein autotalli, joka sinänsä on tärkeä asia kaupungissa, jossa on hyvin vaikea löytää parkkipaikkaa. Seuraava kerros on yleensä oleskelutilaa ja keittiö- sekä ruokailutilaa. Ylimmässä kerroksessa on makuuhuoneita, vaate- ja kylpyhuoneita.

Julkisivuissa tyypillisiä näyttivät olevan pienet ulokkeet, erkkerit, mutta myös yhtä lailla sisäänvedot ja parvekkeet sekä ylemmissä kerroksissa, että ulko-oven kohdalla. Värisävyt olivat tyylikkäitä, usein vaaleita ja harmonisia. Nämä talot olivat hyvin arvokkaita tyyliltään ja hinnaltaan, kuten myös asuminen ylipäätään San Franciscon kaupunkialueella.

Kaupungissa järjestetään useita viktoriaanisten talojen turistikierroksia ja kuuluisin kohde on Painted Ladies, talorivistö, joka sijaitsee Alamo Squarella. Jos kiipeää siellä puiston keskelle kukkulalle, näkee näiden talojen taustalla Financial District -kaupunginosan pilvenpiirtäjät ja jopa idässä häämöttävät vuoret, kuten tämä artikkelin otsikkokuvassa.

Matkani osui ilmeisesti parhaaseen vuodenaikaan, koska lämpimintä ja aurinkoisinta tässä kaupungissa on syys-lokakuussa ja huhti-toukokuussa. Aamuisin ja iltaisin piti kuitenkin varautua tuulenkestävällä takilla valtameren tuulta ja kosteutta vastaan.

Nähtävää olisi löytynyt vaikka kuinka pitkäksi aikaa erilaisista museoista, kahviloista ja kulttuurikeskuksista, samoin kuin ympäröivien pikkukaupunkien viehättäviltä asuinalueilta palmujen katveesta ja kukkuloiden rinteiltä. Ehkä joskus vielä palaan sinne!

Teksti ja kuvat: Tiltu Nurminen, arkkitehti SAFA